Natuurlijk Scandinavië

Zweden zou beter ijsland kunnen heten

  • 14 november 2014
  • Zweden

Zodra ergens in het land de temperatuur beneden nul duikt, gaan Zweedse schaatsers op zoek naar natuurijs. Maakt niet uit waar. En ze vinden het altijd, elke winter. Aan het natuurijs komt maar geen einde.

Wij Nederlands mogen dan vaak de meeste medailles weghalen op schaatstoernooien, maar in Zweden zijn ze meesters in het vinden van ijs. Natuurijs dan wel te verstaan. Als de winter in het noorden zich aandient, gaan ze op zoek naar het eerste ijs. Natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk bij Stockholm, want daar wonen de meeste schaatsers. Geen wonder: daar wonen de meeste Zweden en ze wonen dus de eindeloze meren met dito ijsvlaktes. En als het even kan: schaatsen op zee: de Botnische Golf met de scherenkust: heerlijk glijden tussen de eilanden.

De SSSK, de Stockholms Skridskoseglarklubb, opgericht in 1901, had in 1998 al zo'n tienduizend leden. De schaatsers zwermen rond over het ijs in de omgeving met volledige veiligheidsuitrusting én ervaren gidsen die alles van het ijs weten. Dat is meer dan de plaatselijke dikte van het ijs zoals de Friese rayonhoofden dat doen. Want een complexe bijkomstigheid is, dat ze iedere keer op andere plaatsen zijn; dus zijn het een soort schaatsende rayonhoofden.

Omdat Nederlanders ook zo van ijs houden is op initiatief van Guus Schweigmann, zoon van de man die in de barre tocht van 1963 als laatste aankwam, in 1998 gestart met het Zweeds schaatsavontuur. De naam zegt het al het werkt volgens hetzelfde principe: veilig schaatsen met gidsen die goed zijn getraind in alle soorten ijs- en weersituaties. Ieder weekend in januari, februari en maart nemen ze groepen Nederlanders mee het ijs op en steeds op andere plaatsen. En wie niet langer wil wachten op een Elfstedentocht en toch een unieke tocht wil rijden, kan deelnemen aan de Vikingarännet. Deze tocht in één richting tussen Uppsala en Stockholm wordt jaarlijks vooraf al gepland. Zet maar vast op de kalender: 8 februari 2015. Dat is nog eens een natuurijswinter. En dan hebben we het nog niet over het geveegde ijs op diverse plaatsen in Zweden.