Natuurlijk Scandinavië

Skiën in de wolken

  • Zweden, Wintersport

De sneeuw ligt er weer op veel plaatsen in het Zweedse bergland. De Zweedse wintersportplaatsen mogen dan kleiner zijn dan in de Alpenlanden, maar er is vooral ruimte en rust.

We nemen een kijkje in Idrefjäll, een van de wintersportplaatsen waar het goed toeven is om rustig af te dalen omgeven door een open en wijds berglandschap. De kunstsneeuw  eerder in het seizoen verspreid over de pistes maakt plaats voor verse sneeuw. En dat is altijd een mooi moment. De winter is in volle gang.

Groot voordeel van deze kleinschaligere wintersportbestemming is vooral dat het er lekker rustig is en ruim op de pistes. Je kunt naar alle kanten rustig afdalen in je eigen tempo. Ook zijn de accommodaties dicht bij de piste, zodat de afstanden kort zijn. Door de kortere dagen is het in december nog niet zo aantrekkelijk, maar met zicht op Kerst verandert het verhaal.

Over het algemeen zijn februari en maart de mooiste maanden voor een verblijf in de bergen bij Idre: de dagen zijn, langer en het is over het algemeen minder koud. Zelf gaan de Zweden graag lang door in de winter omdat hun ‘vårvinter’, zoals ze de lenteachtige winter noemen, zo aantrekkelijk vinden met steeds meer zon en langere dagen.

Elk moment van de winter heeft zijn eigen charme, zo kan juist in de duisternis en het blauwe licht van hartje winter de omgeving een betoverend uiterlijk bezorgen. Groots is het zicht op de omringende beboste bergen. Hier lopen ook rendieren; Idrefjäll is van oudsher de vestigingsplaats van de Sör-Sami, die hier met hun kuddes doorheen trokken.