Natuurlijk Scandinavië

Ronneby, groener kan bijna niet

  • Zweden

De Zweedse zuidkust kent veel leuke kleine plaatsjes, tussen enkele grotere steden. Ronneby is er een van. Het kleine stadje aan de Oostzee is van oudsher een plek waar de mensen graag naar toe kwamen. Voor de Zweden was en is het een ideale plek om tot rust te komen in een oase van groen, aan alle kanten.

Blekinge, de provincie waar Ronneby in ligt, springt er niet uit op de folders over Zweden. Misschien wel omdat de inwoners te bescheiden zijn.Toch is het voor de Zweden zelf een aantrekkelijke plek om te vertoeven.
In deze kleine provincie aan de zuidkust van Zweden treffen we een bijzondere natuur en traditie. Een eerste kennismaking met misschien wel het groenste stukje van Zweden.

Brunnsparken
Het meest bekend bij de Zweden zelf is wel het Brunspark, een uitgestrekt park met badhuizen. Hier was het goed toeven nabij de geneeskrachtige bron. En bomen en bloemen in overvloed en alles vrij toegankelijk. Veel van de monumentale gebouwen zijn overgebleven en geven het park een statige sfeer. In 2005 werd het park uitgekozen als het mooiste park van Zweden. Het park is 30 hectare; het ontwerp is van de Deense landschap architect Henry August Flindt en stamt uit de 19e eeuw. In de tuin is een groot aantal planten te zien; bijzonder is de geurtuin met een breed scala geurende planten. De tuin is jaarrond toegankelijk. Behalve de gebouwen die aan de glorietijd herinneren staan er ook veel bomen met een historische waarde. Uit heel Zweden kwamen ze naar dit kuuroord. Jaarlijks trekken nu een kwart miljoen mensen naar het moderne Ronneby Brunn om daar te genieten van de rust, het groen en de Spa.In spa-hotel Ronneby Brunn gaan verleden en heden hand in hand.

Rustige omgeving
Ook aan de kust heerst een rustige sfeer, weg van alle drukte. Ronneby en Blekinge in het algemeen bieden de bezoeker een ontspannen sfeer. Met een bootje vaar je naar de overkant naar het eiland Karö; leuk voor een wandeling door de natuur. Op het eiland zijn vele fraaie doorkijkjes. Op het kleine beboste eiland in de scherenkust zijn diverse stijlvolle huisjes te huur in de zomerperiode. Heerlijk om te ontstressen nabij de bewoonde wereld aan de zonnige zuidkust van Zweden. In de omgeving van Ronneby ligt ook Hoby Kulle Herrgard. De tijd lijkt hier stilgestaan te hebben: je ziet er veel authentieke materialen en een opmerkelijk groeizame omgeving. In de orangerie doen de citroenen en andere subtropische gewassenhet erg goed. Leuk om van nabij te zien onder het genot van een kop thee of koffie. In het kasteel zelf is het mogelijk om te overnachten. 

De provincie Blekinge is gemakkelijk te bereiken vanuit Noord-Duitsland met de veerboot Travemunde-Trelleborg of via de Örresundbrug Kopenhagen-Malmö. Daarna de weg volgen langs de zuidkust richting Karlskrona.Daarbij is het mogelijk om te kiezen voor de snelweg of de kleinere plaatsjes vlak langs de kust te volgen. Wie de tijd heeft kiest voor de laatste optie. Daarbij passeer je ook Ystad, de plek waar de beroemde Zweedse TV-serie Wallander is opgenomen.