Natuurlijk Scandinavië

Op zoek naar goud in de bergen

  • Noorwegen, Zweden, Finland

Als het augustus wordt komen er opvallend veel mensen de bergen in. Met emmertjes, zakjes: op zoek naar het groeiende goud oftewel de bergbraam.

De bergbraam kom je alleen tegen in het noordelijke berggebied. Vooral in nattige, veenrijke, vaak een beetje vochtige of moerassige gebieden groeien deze planten het beste. De meeste planten zijn te vinden tussen 78°N en 55°N. In de nazomer als de vruchten rijp worden ontketent zich een ware toeloop op de gebieden waar deze bijzondere bessen groeien. De vruchten worden in grote aantallen geplukt en vooral geconserveerd voor gebruik in vele gerechten en drank.

In het Noors heten de bessen: multer, in het Zweeds hjortron en in het Fins lakka. De Engelse benaming is cloudberry. De Latijnse naam is Rubus chamaemorus. De bessen worden meestal niet zo gegeten maar in verschillende vormen verwerkt: in jam, met room tot dessert of in dranken in de vorm van likeur.

Zo maak je Multekrem, een typisch Noors nagerecht

Benodigdheden

- 4 dl room
- 4 tl bruine suiker
- 2 tl  vanillesuiker
- 4 dl multer (berg-/kruipbraam)


Klop de room met suiker en vanillesuiker tot een losse massa. Voeg al roerend de vruchten toe; bewaar enkele hele bessen voor versiering. Doe de crème in een schaal of kleinere porties en zet het koud totdat het opgediend wordt.