Natuurlijk Scandinavië

Op weg naar 18 eilanden in de Atlantische Oceaan

  • 26 augustus 2014
  • Faeröer

Tussen IJsland en Groot-Brittanië liggen diverse eilanden in de oceaan. Ooit ontdekt door zoekers naar nieuw land. We gaan op verkenning vanuit Denemarken, een tocht naar  het onbekende.

Vanuit Hirtshals in Denemarken vaart de Smyrilline langs de Noorse kust naar de Faeröer en IJsland. Veel reizigers combineren ook beide bestemmingen. Maar de Faeröer alleen zijn zeker ook de moeite van een bezoek waard, vooral vanwege het totaal andere landschap, de ruimte en de stilte. En niet te vergeten, de vriendelijke, dun gezaaide bevolking.

Ook de reis op zich is al boeiend, want bij de passage van andere eilanden begint ook het meevliegen van diverse vogelsoorten. Boeiend is de vlucht van de Jan van Gent. In dezelfde vaart als het schip vliegt hij op verschillende hoogtes mee. En op zijn vlucht heeft hij geen moeite om af en toe als een torpedo door de lucht te schieten op weg naar zijn prooi of gewoon om zijn vliegkunst te blijven oefenen.

Als na zo'n dertig uur de eerste rotsige eilanden uit zee opdoemen vormen de 18 eilanden een bijzondere belevenis. Voordat de haven van Torshavn in zicht komt is het varen tussen de eilanden een bijzonder schouwspel. De reis is duidelijk een belangrijk onderdeel van de beleving van deze bijzondere Scandinavische eilanden in de Atlantische oceaan.