Natuurlijk Scandinavië

Het hoogste bergdorp

  • Noorwegen

Het hoogste bergdorpje van Noorwegen ligt in het Noorse bergland van Gudbrandsda: Skåbu Niet eens in het hooggebergte, maar tussen Lillehammer en het centrale hooggebergte. Een echt dorp is het ook weer niet, maar wel met been berghotel én een beroemd houten kerkje. Een mooie plek om de omgeving te verkennen.

Skåbu is een klein plaatsje met niet meer dan zo'n 600 inwoners. Het ligt aan de Jotunheimveg op 870 m hoogte. Door de hooggelegen boerderijen is het daarmee het hoogst gelegen bergdorpje. De kern van het dorpje is maar klein met de kerk en het berghotel als de twee meest markante punten. De weg voert van Skåbu naar Bygdin, aan de rand van Jotunheimen met de hoogste bergen van Noorwegen.

Het fjellhotel is in 2018 geopend en biedt de sfeer van een hotel in de bergen met een uitstekende keuken en een gemoedelijke sfeer. Skåbu is een mooi uitgangspunt voor wandelingen in de buurt tussen de kleinschalige boerderijen met het lieflijke platteland én met bergtoppen voor korte of langere wandelingen. Van hieruit zijn ook de hogere bergen van het hooggebergte te zien. Ook voor tochten naar Gålå en Espedalen is Skåbu een mooi centraal punt.

De oude houten kerk staat bekend om zijn houtsnijkunst; het kleine houten kerkje heeft door zijn geringe omvang een intieme sfeer. Iedere herfst brengen de jongste kinderen producten van het land naar de kerk uit dankbaarheid voor de vruchtbaarheid van de aarde. Het altaar en de preekstoel zijn vervaardigd door de beste houtsnijder van Noorwegen: Per Haugens uit Vågå, wat noordelijker in de regio.

Behalve de weg naar Jotunheimen, ligt Skåbu ook aan de toeristische Peer Gyntvei, een geliefde stille onverharde weg in Gudbrandsdalen; de weg verbindt de kleinere plaatsjes in de landelijke omgeving met elkaar. De weg is ook populair onder fietsliefhebbers.