Natuurlijk Scandinavië

Een kijkje in een land met 18 wolkenkrabbers

  • 06 maart 2019
  • Faeröer

De Faeröer, de eilanden tussen Schotland en IJsland, liggen er uitdagend bij. Achtien natuurlijke wolkenkrabbers met elk hun adembenemende uitzichten over de oceaan en de andere eilanden. 

Ooit waren het de Vikingen die hier met hun roei- en zeilboten de wereld ontdekten. Lege eilanden. Kaal; niets te beleven. Maar toch goed genoeg om er te blijven en een bestaan op te bouwen. En dat deden ze, de eerste bewoners, gevolgd door anderen die op zoek waren naar een nieuwe wereld.

Rust en ruimte
De 18 eilanden die tot de eilandengroep behoren hebben veel overeenkomsten, maar zoals altijd ook weer hun verschillen. Op het hoofdeiland Streymoy treffen we de eerste vestigingsplaats aan bij Kirkjubøur, maar ook de hoofdstad Tórshavn. Deze hoofdstad heeft niet meer dan 14.000 inwoners en alles meegerekend aan plaatsen in de omgeving zijn het er 21.000 mensen die hier wonen. Zij vormen tegelijkertijd zo ongeveer de helft van de hele bevolking van alle eilanden. Die rust en die ruimte maakt deze omgeving extra aantrekkelijk. Overal tref je een relaxte sfeer aan; misschien ook wel omdat de grote toeristenstroom (nog) ontbreekt.

Aparte cultuur
De eilanden hebben door hun geschiedenis en ligging een apart karakter. De verwijdering van de rest van de wereld is voelbaar. Alleen na een lange boottocht vanuit Denemarken of een korte vlucht uit datzelfde land, strijk je hier neer. Bij binnenkomst in de haven van Torshavn en de luchthaven van Vagar op het andere eiland voel je die sfeer direct. Hier draait alles om gras, schapen en vis. Dat er hier meer schapen zijn dan mensen zegt al genoeg. Die bepalen het leven. Grote industrie ontbreekt en de liefde voor het eigen land is groot. Op de nationale feestdag eind juli is dat helemaal goed voelbaar. 

Eiland hoppen
Door de infrastructuur is het redelijk gemakkelijk om van eiland naar eiland te rijden: sommige eilanden zijn aan elkaar verbonden door bruggen, andere door bootverbindingen of onderzeese tunnels. Ook het verkeer is hier zeer relaxt. Stoplichten zijn hier een zeldzaamheid.Voor wie een overzicht wil hebben van de belangrijkste eilanden is een rit over bruggen en door tunnels voldoende. Al deze met elkaar voerbonden eilanden vormen samen een mooi beeld van het land. Een bezoek aan de andere eilanden per schip vormt dan verder een mooie aanvulling of blijft op de wensenlijst voor een volgend bezoek. Een relaxte plek, vraagt om een relaxte vakantie waar niet alles ingepropt wordt. 

Lees meer over de Faeröer in Nordic Magazine.