Natuurlijk Scandinavië

Een ketting van eilanden in een Atlantische Oceaan

  • 28 juli 2016
  • Faeröer

Midden in de Atlantische Oceaan liggen 18 eilanden, bewoond en onbewoond. Wat kun je er verwachten tussen de  klotsende golven en overtrekkende buien? Rust en een fantastische leegte. 

De Faeröer eilanden, tussen Schotland en IJsland, zijn ooit ontdekt door monniken en Vikingen. Beiden op zoek naar een groter leefgebied en nieuwe horizonten. Langzaam bouwden ze een bestaan op met wat er te doen viel en wat er te produceren is. Vis en schapen vormen de hoofdbestanddelen voor de inwoners van de 18 eilanden. Niet allemaal bewoond, maar de meeste zijn wel goed bereikbaar.

Stille wegen
Met de auto op de Smyril-line vanuit Denemarken zijn diverse eilanden per auto gemakkelijk te bereiken, tunnels, bruggen en een enkel veerpontje rijgen sommige van de eilanden tot een ketting aaneen. Leuk om verkennend je weg te vinden langs kusten van de oceaan, langs fjorden en de uithoeken van de eilanden. De wegen zijn echt stil. Verkeerslichten zijn er niet en kijk er niet gek van op als je de enige op de weg bent zo ver je voor en achter je kunt zien. Met de auto even aan de kant neerzetten zit je weinig mensen in de weg. Zo kun je rustig de eilanden op je eigen snelheid herkennen. Wat de snelheid betreft: die zal laag zijn, maar de afstanden zijn ook kort, dus de diverse plekken zijn gemakkelijk bereikbaar.

Verbonden eilanden
Een deel van de 18 eilanden is per auto te bereiken doordat ze met elkaar via de weg verbonden zijn. Wie aankomt per vliegtuig, landt op de luchthaven op het eiland Vágar, via een zeetunnel rijd je dan met een huurauto naar het hoofdeiland Streymoy, waarop de hoofdstad Tórshavn ligt. Van daaruit is het mogelijk in noordelijke richting te koersen en de brug over te steken naar het volgende eiland Eysteroy. Via dit eiland kom je via een zeetunnel bij het volgende eiland Borðoy. Vanaf dit eiland rijd je over een brug naar het laatste eiland waar je gemakkelijk per auto komt: Viðoy. En wie teruggekomen bij Tórshavn nog een eilandje mee wil pakken neemt de boot naar Nólsoy. Zo heb je al een aardig aantal eilanden te pakken.

Relaxt varen
Een andere mogelijkheid om de Faeröer te bereiken is om te varen vanuit Demarken. Er zijn ook reizigers die met dezelfde boot doorreizen naar IJsland en dit combineren met een bezoek aan de Faeröer eilanden. De reis met de Smyril-line vanuit Denemarken is een ervaring op zich. Je vaart na een tijdje langs de Noorse kust en na zo'n 30 uur varen zie je plotseling de eilanden uit de oceaan opdoemen. Een voordeel om per boot te gaan kan ook zijn dat je met eigen auto de eilanden kunt afreizen.

Op ontdekking
Door de bijzondere ligging heeft de Scandinavische eilandengroep, behorend bij Denemarken, nog niet zo'n groot aantal bezoekers. Daarmee is het minder toeristisch dan de andere gebieden in Scandinavië. De reis naar de Faeröer is dan ook vaak een soort ontdekkingsreis. Ook zullen enkele voorzieningen wat minder zijn dan je elders in Scandinavië gewend bent. Maar dat is tegelijkertijd ook een deel van de charme. Er zijn diverse reisaanbieders die leuke reizen naar de Faeröer aanbieden. De eilanden zijn vooral geschikt voor rondreizen per auto of voor het maken van wandel- of fietstochten. 
Meer over deze bijzondere bestemming lees je in de Odyssee reisgids Faeröer.