Natuurlijk Scandinavië

Een duik in de gletsjer

  • Noorwegen

Op veel plaatsen zijn nog steeds gletsjers, ook al slinken ze snel. De meeste herbergen eeuwenoud ijs. In het Noorse berggebied van Jotunheimen kun je een duik nemen in die wereld van sneeuw en ijs; een indrukwekkende gang temidden van 7000 jaar oud ijs. 

In Noorwegen ligt een groot aantal gletsjers; sommige zijn toegankelijk, andere liggen er ongenaakbaar bij. In het berggebied in Midden-Noorwegen zijn diverse mogelijkheden om toppen te beklimmen en over gletsjers te trekken.

De diepte in
Bij Juvasshytta, het beginpunt van tochten naar de hoogste berg van Noorwegen, ligt Klimapark2469. Op deze plaats loop je zo de gletsjer in.Je loopt er 70 m diep het ijs in. Net zoals ze tunnels boren in rotsen voor wegenaanleg, zo maakten ze hier de eerste tunnel. Inmiddels zijn er diverse ruimten ontstaan in het 7000 jaar oude ijs. Een bijzondere ervaring om zo door het eeuwenoude ijs omringd te staan midden in de gletsjer. 

Omgeven door ijs
In de gletsjer zelf is van alles te zien over het ijs, de vorming ervan en de geschiedenis van het ijs. Een ijskoud museum. In dit museum is ook veel te zien over wat het ijs vrijgegeven heeft in de loop van de jaren. Zo zijn diverse voorwerpen uit de oudheid naar boven gekomen. Bij de rondgang in de tunnels vertelt een gids over deze vondsten, de flora en fauna én over de invloed van het klimaat op het ijs.

Op én in de gletsjer 
Een bezoek aan de gletsjer is mooi te combineren met de beklimming van de hoogste berg van Noorwegen, Galdhøpiggen (2469 m). De toch naar het dak van Noorwegen is een bijzondere belevenis, die voor velen goed te doen is. De zwaarte van de tocht valt mee en over de gletsjer ga je onder begeleiding van een gids.Een bezoek aan het binnenste van de gletsjer verloopt ook met een gids; op die manier ga je op een dag de hoogte én de diepte in. Onvoorstelbaar om 7000 jaar ijs aan te raken en zo van nabij te zien. 

 

Klimapark2469 en Juvasshytta liggen circa 45 minuten rijden met de auto vanaf het centrum van Lom.