Natuurlijk Scandinavië

De kleinste hoofdstad van een klein stukje Scandinavië

  • 29 april 2015
  • Faeröer

Midden in de Atlantische Oceaan liggen 18 eilanden. Ooit de bakermat van zoekers naar nieuw land met nieuwe mogelijkheden. Vikingen en monniken zetten voet aan wal en bouwden een nieuw bestaan op. Tórshavn groeide uit tot hoofdstad van een nieuw stukje Scandinavië.

Tórshavn is een mooie overzichtelijke hoofdstad. Van de haven tot aan de hoogste huizen van de stad loop je in een uurtje, beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de eilanden in de omgeving. Van oudsher is dit dé plaats waar de inwoners van de eilanden samenkwamen. In het oude stadsdeel Tinganes komt de sfeer van vroeger weer tot leven. Vanaf de haven loop met een korte wandeling het oude stadsdeel binnen. Zo is de stad ooit gestart moet zijn. Dit stadsdeel is gebouwd op een klein schiereilandje. Leuke smalle steegjes met leuke hoogteverschillen en doorkijkjes.

Vlakbij staat de domkerk, die een belangrijke rol in de geschiedenis van de Faeröer speelt. Veel officiële plechtigheden vonden en vinden hier nog steeds plaats. De regering komt in deze kerk ieder jaar samen voor de aanvang van de feestelijkheden op de nationale feestdag. En de meesten in streekdracht. In dit kleine stukje stadsdeel kwam het løgting van het parlement van de Faeröer, ook voor het eerst al bijeen. Vanaf de 10e eeuw werd hier al recht gesproken en het land bestuurd. Het gebouw waar het parlement bijeenkomt staat nog steeds in dit oude stadsdeel.

Aan het begin van de 19de eeuw woonden er iets meer dan 500 mensen. In 1950 was dit vertienvoudigd en nu woont circa veertig procent van de bevolking in of rond Tórshavn: bijna 20.000 inwoners. De stad heeft diverse leuke musea over de geschiedenis van de stad, over de natuur en over het leven op de Faeroer. Bovenaan in de stad is het Norðurlandahúsið, het Noord-Europahuis waar we kennismaken met de andere nordische landen.

Een bijzondere ervaring in deze stad is de nationale feestdag, of beter feestdagen, de Olavsdagene eind juli. Jaarlijks komen bijna alle inwoners van alle eilanden in Tórshavn bij elkaar om hun nationale feestdag te vieren.  Folkore en uitbundigheid volop. Tórshavn op z'n best. Wie het mee wil maken zal tijdig onderdak moeten boeken of natuurlijk een tentje mee moeten nemen.

Tórshavn is te bereiken vanaf Hantsholm in Denemarken met de Smyril Line of vliegen met Atlantic Airways.