Natuurlijk Scandinavië

Andøya, vol met vogels

  • 14 juni 2016
  • Noorwegen

Vesterålen, de eilandengroep ten noorden van de Lofoten, is rijk aan vogels. Vooral aan de kust en op het water zijn ze uitgebreid van nabij te bewonderen.  Andøya is the place to be; voor vogels én mensen.

Het eiland Andøya en de omgeving is een waar vogelparadijs. Broedende meeuwen, Jan van Genten en natuurlijk de geliefde papegaaiduikers. Ze zijn er allemaal en in groten getale. Veel van de vogels zijn vanaf de kust goed te zien, maar met een excursie met een boot op zee zit je er midden tussen. 

Een van de plekken waar veel vogels voorkomen is Bleikøya, iets ten zuiden van Andenes. De stranden zijn er wit en de bergen woest. Met een beetje goed zicht én een verrekijker zie je de broedende Jan van Genten vanaf de parkeerplaats aan de toeristische route Andøya. Maar wil je echt tussen de zwermen vogels vertoeven en zien waar ze broeden, dan is het leuk om op safari te gaan. Met Sea Safari Andenes kom je snel op de plekken waar de vogels zijn. De schippers en gidsen weten precies waar de vogels zitten en hoe ze zich gedragen. Als de vogels goed in beeld zijn dobbert de boot een tijdje rond om de vogels goed te kunnen zien en te fotograferen.

Groot zijn de aantallen zeekoeten, papegaaiduikers en zeekoeten. In het voorjaar zitten grote aantallen Jan van Genten op de rotsen te broeden. Het zijn prachtige vogels die behendig door de lucht zwieren, maar soms ook juist weer vlak boven het zee-oppervlak. Het zijn zeer behendige vliegers. De papegaaiduikers maken op de rotsen holletjes in het gras waar ze hun eieren leggen. Boven hen cirkelen de zee-arenden als de ultieme heersers over dit vogelrijk. Met een telelens en verrekijker zie je de vogels zeer nabij.

Fru Amundsen organiseert reizen naar Vesterålen, waarbij Marten Bril bezoekers meeneemt in een RIB-boot op zee. Elke tocht op zee is weer anders, vooral omdat het weer en daardoor het licht sterk wisselt. Geen moment is hetzelfde.