Natuurlijk Scandinavië

Voorjaar in het Noorse bergland

  • Noorwegen

Terwijl het op veel plaatsen in Europa en ook in Scandinavië volop zomer is, komt het voorjaar nog met rap tempo aan in het hooggebergte van Noorwegen. Smeltende sneeuw en net uitlopende struiken en planten. De Noorse bergen ontdooien.

In het hooggebergte van Noorwegen ligt door de lange winter een massa sneeuw. Van oktober tot november tot ver in april ligt een sneeuwpak van een paar meter. Al het leven in de bergen is bedekt onder een dikke laag. Als in maart/april de dagen langer worden en de zon meer kracht gaat krijgen dooit langzaam wat weg. Maar tot ver in mei en tot begin juni ligt er nog steeds een flink pak sneeuw in de bergen. De natuur is nog in volledige rust. We nemen een kijkje in het eerste Nationaalpark in Noorwegen: Rondane. 

Pas als in juni de eerste plekken sneeuwvrij worden, komt de natuur op die plekken tot leven. De grond is nog zeer koud, dus de ontwikkeling gaat langzaam. Daar waar veel stenen vrijkomen onder de sneeuw, warmt de ondergrond nu het snelst op. De stenen houden de zonnewarmte langer vast. En zo warmt langzaam de omgeving op en lopen de eerste struiken uit. De kruipwilgen en dwergberken zijn het eerst. Langzaam zwellen de knoppen en ontwikkelen zich de eerste blaadjes. Ook diverse bergplanten komen weer tot leven. 

Terwijl het in het dal warmer is dan 20 graden, wordt het hoger in de bergen nu ook langzaam steeds warmer. De laatste sneeuw smelt nu snel weg. Alleen aan de schaduwzijde van de bergen liggen nog flinke pakken sneeuw. Het smeltwater zorgt voor aanvoer van voldoende water; regen is er al weken niet gevallen. En zo komt de natuur langzaam weer op gang, een proces dat zich ieder jaar weer herhaalt. 

Rondane is goed bereikbaar vanaf de E6 naar het noorden; ten noorden van Lillehammer voeren twee wegen het gebied in. Rondane leent zich goed voor kortere en langere wandeltochten. In het gebied liggen diverse DNT-hutten van de Noorse bergwandel organisatie.