Natuurlijk Scandinavië

Vesterålen, de Lofoten voorbij

  • Noorwegen

De Lofoten hebben de naam en werken als een magneet, maar de aangrenzende Vesterålen mogen er ook zijn. Een verkenning op de grens van winter en lente. Verleidelijk verrassend.

Vesterålen is een bijzonder stukje Noorwegen. Je kunt er niet aan voorbij op weg in het noorden van Noorwegen. We lieten ons meenemen door Fru Amundsen op weg naar de mooiste plekjes en uithoeken. De tocht begint bij het uitstappen van het vliegtuig bij Evenes. Je voelt de tindelende noordelijke lucht met de bijbehorende kou. Dus extra inpakken om dit stukje voor de kust van Noorwegen te leren kennen.

Al kort na de oversteek van het vasteland dienen de eerste elanden zich aan. Gewoon rondscharrelend in de achtertuin van een huis langs de weg. Niet veel later doemt aan de rand van het water een groepje rendieren op. Nog geen dag op weg en al zoveel te zien in een decor van een eindeloze reeks afgeronde bergtoppen. De sneeuw van de winter is nog aandrukkelijk aanwezig en de meeste bomen zijn kaal of tonen de eerste groene puntjes. De natuur staat op springen. Maar even wachten nog, want de winter hangt nog in de lucht.

Het bijzondere van het gebied is de combinatie van water en bergen. Het is een voortdurende afwisseling van land, water en bergen. Bossen, heidevelden en moerassen  vormen een gedekte tafel voor elanden, rendieren en andere dieren. In het gebied wonen diverse Sami die hun kudden hier laten grazen. We maken kennis met hun manier van leven en werken. Zeker niet de gemakkelijkste weg.

De grillige kust zorgt voor een harde confrontatie met het water van de fjorden en de oceaan. Een tocht met de boot wordt rijkelijk beloond met diverse zeevogels en de vele dieren die om en in het water leven. Het sterk wisselende weer met steeds weer andere kleuren licht geeft het landschap op deze eilandengroep een steeds andere glans. Een bijzonder stukje van het noorden van Noorwegen, verleidelijk verrassend.