Natuurlijk Scandinavië

Op eigen kracht de stadsbergen in bij Bergen

  • Noorwegen

De Noorse stad Bergen is dé ingangspoort van westelijk Noorwegen én de fjorden. Velen struinen rond in de stad of gaan met de kabelbaan of treintje omhoog. Nog leuker: op eigen kracht, de schapen achterna.

Bergen is gebouwd tussen het water van de fjord en de bergen. Of liever gezegd: tegen de bergen en uitlopend tot het water. Wie Bergen anders wil leren ervaren dan de havenstad van Noorwegen gaat op eigen kracht omhoog. Even klimmen, wandelen op hoog niveau en weer afdalen. Je ervaart Bergen vanuit een heel ander perspectief.

De stadsbergen, zoals Bergen zijn bergen aanduidt, vormen een mooie uitdaging voor wie op eigen kracht de hoogte in wil. En de locals doen het op diverse manieren: rustig wandelend of hardlopend. En wie de tocht toch te lang vindt: je kunt altijd nog op mechanische manier omlaag.

De twee mogelijkheden om omhoog te gaan zijn die bij Fløybanen, het beroemde treintje dat in het stadshart omhoog gaat. Wanneer je hier ook aankomt, er staan altijd wel mensen te wachten om omhoog te gaan. Maar het treintje rijdt af en aan dus zelfs bij grote drukte is het nog goed te doen. Maar met een paar goede wandel- of bergschoenen ga je lekker op eigen kracht. 

Een andere plek om de hoogte gaan is die bij Ulriken. De start is vlakbij Hostel Montana. Langzaam klimt het pad hier omhoog met een forse klim op het eind. Maar wie de tijd ervoor neemt kan de klus gemakkelijk klaren. In mei is er 'UlrikenOpp' een spannende loop omhoog. Iedereen kan aan deze tocht omhoog meedoen. De loop start vanaf het centrum bij Store Lungegårdsvann en gaat zo naar de top Ulriken. Een kortere versie start bij Hostel Montana.

Beide toppen, Fløyen en Ulriken, zijn verbonden met een pad om nog wat langer van de bergen te kunnen genieten. Veel plezier met de tocht over de Byfjellene, Bergen op hoog niveau.