Natuurlijk Scandinavië

Een fantastische zomer, een fantastische herfst

  • Noorwegen, Zweden, Finland

Tot ver in Scandinavië heeft deze zomer ook zijn invloed gehad van maandenlang warmte en droogte. Maar na de hoge temperaturen is het in de bergen al weer aardig fris geworden her en der. En dat zorgt voor de mooiste kleuren.

De combinatie van hoge temperaturen overdag met koude nachten brengt veel planten, bomen en struiken snel in de nazomer- en herfst-stand. De winter staat voor de deur. Op diverse plaatsen in Scandinavië is de eerste sneeuw alweer gevallen op de hogere toppen. Veel bomen hadden het moeilijk door de droogte; sommige bomen lieten hun blad vallen. Andere bomen verkleurden al wat vroeger. 

Indian summer
Veel berghellingen verkleuren dwergstruiken, grassen en planten in hoog tempo. Soms is het een kwestie van een paar nachten; je ziet het verkleuren. Sommige dwergstruiken worden goudgeel van kleur, zoals de dwergberken, Betula nana en de diverse soorten kruipwilgen, elk met hun eigen kleur. De nazomer en herfst zijn dan ook prachtige momenten om de bergen in te trekken en te genieten van de rijkdom aan kleuren én de fris tintelende berglucht. Ondanks de warmte overdag is de koude ook al goed voelbaar. 

Eten van de berghellingen
Op veel plaatsen groeien ook paddestoelen, die verzameld kunnen worden voor de maaltijd. De goudgele kantarellen zijn het meest populair, maar er zijn diverse andere paddestoelen die in de keuken gebruikt worden. Uiteraard is het zaak om de paddestoeelen goed te determineren voordat je ze plukt en in de pan hakt. Soms zijn er her en der ook nog diverse bessoorten te vinden die door andere plukkers en vogels nog niet gevonden zijn. Kortom: er is nog genoeg te halen van de berghellingen in Scandinavië. 

Veel plaatsen
Er zijn veel plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland waar je de herfst goed kunt ervaren. Een paar plekken in Noorwegen: Hardangervidda, Jotunheimen, Filefjell, Dovrefjell en Rondane. Voor Zweden zijn er mooie plekken in Jämtland/Härjedalen en Dalarna, maar natuurlijk ook in Lappland. Ook in het noorden van Finland laat de natuur in de bergen zich van zijn beste zijde zien in dit jaargetijde.