Natuurlijk Scandinavië

Een eindeloze kust

  • Noorwegen

Noorwegen heeft op Canada na de langste kust van alle landen in de wereld In totaal meer dan 100 duizend km. Duidelijk dat Noorwegen vooral een kust-land is. Lang voor het eerste voertuig zijn intrede deed was de kust dé toegangsroute tot het land.

Noorwegen is aan drie kanten omgeven door het water: aan het zuiden, westen en het noorden. Aleen in het oosten vormt buurland Zweden een andere afscheiding dan de zee. De zeevaart is daarom van oudsher sterk ontwikkeld. Noorwegen was vooral een zeevarende natie met vooral veel visserij ook om een inkomen te verwerven. Later kwam de gas- en oliewinning. Ook al op het water.

Het water was bepalend voor het leven en het verkeer. Via het water was het land overal bereikbaar. Een kust vol visserplaatsjes en haventjes. Daar gebeurde het. De kust zorgde voor leven, werkgelegenheid en handel. Een mooi voorbeeldje is de Hurtigrute van Bergen in het zuiden naar het uiterste puntje in het noordoosten: Kirkenes. De heen en terugreis duurt 11 dagen. De reis geeft een mooie indruk van het leven aan de kust. Sta niet verbaast als het in de nacht om uur uur als het nog licht is het drukker is dan overdag.

Een andere mooie kust-Noorwegen ervaring vanaf het water is met de Fjordline van Hirtshals in Denemarken naar Stavanger en Bergen. Op dit laatste traject beleef je in een paar uur de Noorse kust van nabij. Eenmaal aan land is het in Stavanger en Bergen leuk om de kust zelf verder te ontdekken.