Natuurlijk Scandinavië

De vroege winter van Svalbard

  • Noorwegen

Svalbard is een van die gebieden, waarbij het altijd boeiend is om naar toe te reizen. Elk jaargetijde heeft wel z'n aparte bekoring. De seizoenen zijn er heel anders dan bij ons. De lengte, maar ook de hevigheid.

 In september met de eerste vorst en sneeuwval doet de winter vroeg zijn intrede. De dagen worden na de lange midzomerperiode tot eind augustus nu rap korter. Een boeiend verschijnsel om alles zo in verhevigde mate mee te maken.

De winter op Svalbard is lang en vol verrassingen. De natuur moet net zo snel omschakelen als wij, maar misschien zijn ze er meer op ingespeeld. Om te kunnen overleven is het hard werken. Veel vogels zijn dan ook weggetrokken naar minder koude gebieden. Er moet immers wel te eten zijn. De herfst maakt ineens plaats voor de winter en dat kan betekenen dat voedselbronnen zoals zaden of andere plantedelen ineens bevroren zijn of toegedekt onder een laag sneeuw.

Voor de mens breekt een nieuwe periode aan, waarbij vermaak in de sneeuw juist een meerwaarde heeft. Het afnemende licht, bijzondere luchten en straks het noorderlicht zorgen voor steeds weer adembenemende taferelen in de lucht. De weken naar begin december betekenen dat het licht nu snel minder gaat worden op weg naar de lange poolnacht. Een bijzondere sfeer om mee te maken.

Op sommige plaatsen zal de verlichting in de buitenwereld mogelijk maken om buiten te zijn, een rondje langlaufen bijvoorbeeld. In de schemer een tocht met de hondeslede is een prachtige ervaring. Of op hoge snelheid met de sneeuwscooter erop trekken over de eindeloze vlaktes. Svalbard is een en al avontuur.