
De langste dag, feesten maar
De langste dag van het jaar is voor de inwoners van heel Noord-Europa een feest. Van IJsland tot de Baltische Staten; ieder land viert het op zijn eigen manier. Maar één ding hebben alle landen met elkaar gemeen: de uitbundigheid met zang en dans en veelal vreugdevuren.
De waarneming dat rond 21 juni de langste dagen van het jaar zijn heeft de mens al vroeg bezig gehouden. Zonder de exacte kennis van tijdwaarneming en de baan van de zon over de aarde was al vroeg bekend wat de invloed was van de daglengte in het noorden, Dit onderscheidt de noordelijke landen van de rest van de wereld. Juist hier wordt licht en duisternis het meest intens ervaren. Aanleiding voor het uitbundig feesten, waar dan ook.
Lange geschiedenis
Het vieren van het feest van het licht is al zeer oud. Al voor de middeleeuwen werd het op diverse plaatsen gevierd. In de Germaanse traditie kreeg het een grotere betekenis en werd het uitgebreid gevierd als het feest van de stand van de zon op zijn hoogste punt. Door de noordelijke ligging is het op veel plaatsen in Noord-Europa wekenlang licht rond deze derde week in juni. Het midzomergevoel blijft dan ook niet beperkt tot deze ene feestdag. Geen wonder, want in de loop van juni als de natuur zich vanuit de rust ontpopt tot een massale groei en bloei heeft dat een sterke invloed op de bevolking.
Elk land weer anders
Veel van de Scandinavische landen en Baltische staten hebben hun eigen traditie in hoe ze de midzomerfeesten vieren en vorm geven. De Noren hebben onder invloed van het Christendom de dag gemaakt tot Sankthansaften, verwijzend naar Johannes de Doper. Op veel plaatsen zijn vreugdevuren. Ook de Finnen hebben door de naamgeving Juhannuspäivä dezelfde verwijzing. Ook in Letland speelt die verwijzing met de naam Jānis. De Zweden hebben met hun naamgeving Midtsommarafton een pure verwijzing naar de feiten. Hier draait het letterlijk om de majstång,een versierde paal waar vrolijk omheen gedanst wordt. Je komt ze overal in het land tegen. De midzomerfeesten worden op veel grotere en kleinere plaatsen in heel Scandinavië gevierd. Alleen in de Færöer wordt het minder uitbundig gevierd.
De data:
- Zweden: de vrijdag het dichtst bij 21 juni
- Noorwegen: woensdagavond en donderdag in de week met de 21 ste juni
- Finland: 25/26 juni
- Denemarken: 23 juni