Natuurlijk Scandinavië

In de wolken boven de oceaan

  • 21 juli 2015
  • Faeröer

De bergen op de Faeröer, de eilanden tussen Schotland en IJsland zijn niet hoog, maar je zit wel snel met je hoofd in de wolken. Zeventien eilanden om je heen temidden van een kolkende oceaan. Mooi om vanaf de hoogste berg te bezien.

De Faeröer vormen 18 eilandenmidden in de Atlantische Oceaan. De hoogste berg is 880 m, de Slaettaratindur. De berg is gemakkelijk te beklimmen en geeft een mooi overzicht over het eiland Eysturoy en de oceaan. Letterlijk vertaald staat de naam van de berg voor: platte top. De meeste andere bergen op de diverse eilanden zijn niet hoger dan 600 m. Veelal zijn de bergen tot aan de top begroeid met grassen of mossen.

Het beklimmen van de berg is een mooi uitgangspunt voor een ochtend of een middag. Omdat de bergen op de Faeröer regelmatig in de wolken hangen is het raadzaam een mooie zonnige dag af te wachten voor een beklimming. Mocht geen strakke blauwe lucht aanwezig zijn, geen zorg: het weer verandert vrij snel op de eilanden in de oceaan. Wie verblijft in de omgeving, bijvoorbeeld in het nabijgelegen Gjógv, kan altijd een mooi moment uitkiezen voor een tochtje omhoog naar de top. Vanwege de snelle veranderingen van het weer is het wel altijd raadzaam in een dagrugzak beschermende kleding mee te nemen tegen wind en regen.

Een handige overnachtingsplek om in de nabijheid van de Slaettaratindur te zijn is Gjógv. Ook op deze noordelijke plek op het eiland Eysturoy is het mogelijk een hoog uitzicht op de oceaan en omringende bergen te hebben.

 

De Faeröer zijn op twee manieren te bereiken: per boot (Smyril line) of per vliegtuig (Atlantic airways); beide vanaf Denemarken.