Natuurlijk Scandinavië

Een wereld aan kusten

  • 30 april 2019
  • Noorwegen

Noorwegen kent een groot aantal eilanden en eilandenreeksen. De Lofoten zijn wel het bekendst, maar de aangrenzende Vesterålen komen ook steeds meer in de belangstelling. Geen wonder, beide eilandengroepen gaan naadloos in elkaar over.

Vesterålen wordt door de Noren in één adem genoemd met de Lofoten. Maar toch heeft deze noordelijker gelegen eilandengroep, toeristisch gezien, altijd in de schaduw gestaan. Daar lijkt langzamerhand verandering in te komen. En terecht, want juist waar het op de Lofoten drukker is geworden door toerisme, zijn op Vesterålen veel stillere en meer authenthieke plekken te vinden.

De bereikbaarheid van Vesterålen is vergelijkbaar met die van de Lofoten. Wie er snel wil zijn pakt het vliegtuig, maar wie de Noorse kust uitgebreid de tijd wil gunnen pakt de auto. Wie het landschap van nabij mee wil maken pakt de fiets, want daar kun je op Vesterålen helemaal mee uit de voeten.

Eiland hoppen
Vesterålen is een verzameling van eilanden, met elk een eigen karakter en geschiedenis. Omdat echte verbindingsroutes ontbreken, is er weinig doorgaand verkeer. De wegen zijn er smal en stil. Ideaal om het landschap en de omgeving ten volle te kunnen ervaren. Fietsen van eiland naar eiland is eenm mooie uitdaging of per dag een eiland ronden. Het kan allemaal. En wie de auto én de fiets heeft kan tal van variaties bedenken.

Terug in de tijd
Vesterålen heeft in het verleden een rijke geschiedenis gehad als het gaat om visvangst - en verwerking. Veel sporen ervan zijn nog te vinden, op diverse plaatsen. Oude vissersplaatsjes zoals Nyksund ademen de sfeer van vroeger. Voor een overnachting kun je gebruik maken van rorbuer, vissershuisjes die pal boven het water staan. Vanuit je huisje zo de boot in. Wat het verleden betreft: rond Harstad maak je kennis met een rijk Vikingverleden, een bijzonder stuk van de Noorse geschiedenis.

Vogeleilanden
Vesterålen is op veel plaatsen het rijk van de water- en zeevogels. Hele eilanden hebben de vogels zich toegeeigend en met een beetje geluk kun je ze vanaf het vasteland spotten, bij Bleik bijvoorbeeld op het eiland Andøya. Een safari om walvissen en vogels te spotten opent de wereld van het leven rond de eilanden op zee. Elke tocht levert een bijzondere ervaring op: walvissen, papegaaiduikers en zeearenden. Zet je telelens er maar vast op.

Mei 2019 is een nieuwe reisgids verschenen over Vesterålen bij Odyssee Reisgidsen